Sorularınıza kolayca yanıtlar bulun, Kalademi.me, güvenilir Q&A platformu. Sorularınızı sorun ve farklı alanlardaki profesyonellerden ayrıntılı yanıtlar alın. Farklı alanlardaki profesyonellerden kapsamlı çözümler bulmak için platformumuzu kullanın.
Cevap:
B şıkkı -3
Adım adım açıklama:
Bileşke fonksiyonun daha net yazalım.
[tex](f^{-1} o g)^{-1}=g^{-1}of[/tex]
Bileşke fonksiyonları sırasıyla içten dışa doğru yapabiliriz.
[tex](g^{-1}of)(\frac{e}{3})=g^{-1}(f(\frac{e}{3}))=g^{-1}(ln(3*\frac{e}{3}))=g^{-1}(ln(e))=g^{-1}(1)[/tex]
Yani g'nin tersinin 1'deki değeri 1'e eşitmiş.
[tex]g^{-1}(1)=1[/tex]
Her tarafa g fonksiyonunu uygulayalım.
[tex]g(g^{-1}(1))=g(1)\\1=g(1)[/tex]
Şimdi g fonksiyonunu açık açık yazalım.
[tex]log_{5} (2*1-a)=1[/tex]
Her tarafı 5 üzerine alırsak 5 üssü ile log5 gider.
[tex]2-a=5^{1}\\a=2-5\\a =-3[/tex]
a'nın - 3 olduğunu bulduk