Kalademi.me'ya hoş geldiniz, uzmanlarımızın yardımıyla güvenilir ve hızlı yanıtlar alabileceğiniz yer. Farklı alanlardaki uzman topluluğundan ayrıntılı yanıtlar almak için platformumuzda gezinin. Farklı disiplinlerdeki uzmanlardan kesin yanıtlar almak için kapsamlı soru-cevap platformumuzu kullanın.
Sagot :
merhaba
önce eğim hakkında biraz bilgi vereyim
- bir doğrunun x ekseni ile pozitif yönde yaptığı açıya doğrunun eğim açısı eğim açısı denir
- eğim açısının tanjant'ına eğim denir
- eğim "m" harfi ile gösterilir
açı a olsun;
=> 0° < a < 90° olduğunda => m = tana > 0 dir
=> 90° < a < 180° olduğunda => m = tana < 0 dır
=> 0° olduğunda => m = tan 0 = 0 dır
=> 90° olduğunda => m = tan 90 => burada tan 90 tanımsız olduğu için eğim den bahsedilemez
=> A, B ve C noktaları aynı doğru üzerinde olursa,
|AB |eğimi = |AC| eğimi = |BC| eğimi dir.
=> y = mx + n doğru denkleminde eğim = x in katsayısı yani m dir
=> ax + bx + c denkleminde eğim => y yi yalnız bıraktığımız da x in katsayısı yani -a/b dir.
cevap:
4x + 2ky - 5 = 0 => y yi yalnız bırakalım
2ky = -4x + 5 => m = -4/2k
denklemin eğimi = 6 olduğuna göre;
6 = -4/2k => 12k = -4
=> k = -4/12
=> k = -1/3
Adım adım açıklama:
Adım adım açıklama:
~ Eğim;
=Bir çok konuda kullanılan bir orantı fotmuludur
[tex]egım = \frac{karşı \: dik \: kenar}{komşu \: dik \: kenar} [/tex]
formülüyle bulunur .
★ Eğim doğru denklemi üzerinde de bulunabilir;
= y değeri yalnız bırakıldığında x in önündeki kat sayı eğim olur
bir kaç tane soru çözelim daha iyi anlaşılması için
# 6x+ 6y+6=0. denkleminin eğimi Nedir?
= kural neydi y yi yanliz bırakalım
[tex]6x + 6y + 6 = 0 \\ \\ 6x + 6 = - 6y \\ \\ \frac{6x + 6}{ - 6} = y \\ \\ \frac{6x}{ - 6} + \frac{6}{ - 6} = y \\ \\ - x - 1 = y[/tex]
demek ki bu denklemin eğimi -1 miş
# 7x-y +9=0 denkleminin eğimi nedir?
= kuralı uygulayalim
7x -y+9=0
7x+9=y
y yalnız kaldığına göre eğim x in katsayısı olan 7 olur
şimdi soruya geçelim
★ Yukarıda verdiğim formülü uygulayalım yani y yi yalnız bırakalım
4x+2ky-5=0. (4x ile -5 i karşıya atalım)
2ky= -4x+5. (her tarafı 2k ya bölelim)
2ky/2k=-4x+5/2k
y=(-4/2k)x +5/2k . ve
eğim =-4/2k olur sadelestirirsek. (her tarafı 2 ile böl)
eğim=-2/k
eğim 6 ise o zaman. -2/k ya eşit olur
6=-2/k
6k=-2
k=-2/6
k=-1/3
olur
( son işlem birazcık karışık gözüküyor aynı işlemi ekte yaptım)
anlamadığın yer olursa sor
Ziyaretinizi takdir ediyoruz. Bulduğunuz yanıtların faydalı olduğunu umuyoruz. Daha fazla bilgi için geri dönmekten çekinmeyin. Zamanınızı ayırdığınız için minnettarız. Herhangi bir sorunuz olduğunda doğru yanıtlar almak için istediğiniz zaman geri dönün. Bilginiz değerlidir. Daha fazla yanıt ve bilgi için Kalademi.me'ye geri dönün.