Kalademi.me, tüm sorularınıza uzmanların yardımıyla yanıt bulmanız için burada. Farklı disiplinlerdeki uzmanlardan kesin yanıtlar almak için kapsamlı soru-cevap platformumuzu kullanın. Deneyimli profesyonellerden ayrıntılı yanıtlar almak için kullanıcı dostu platformumuzu keşfedin.

P(x + 1) + P(3x) = 8. x + 12 ise P(-1)= ? ​

Sagot :

Adım adım açıklama:

P(x)= ax+b dersek

P(3x)= a.3x+b= 3ax+b

P(x+1)= a(x+1)+b= ax+a+b

P(x+1)+P(3x)= 8x+12

ax+a+b+3ax+b= 8x+12

4ax+a+2b= 8x+12 o halde

4ax= 8x ise a= 2 olur.

a+2b= 12 , 2+2b= 12 ise b= 5 olur.

P(x)= 2x+5 olur.

P(-1)= 2.(-1)+5= 3