Kalademi.me'ya hoş geldiniz, uzmanlarımızın yardımıyla güvenilir ve hızlı yanıtlar alabileceğiniz yer. Adanmış uzman topluluğumuzun yardımıyla sorularınıza hızlı ve güvenilir yanıtlar bulun. Geniş bir uzman topluluğu sayesinde sorularınıza güvenilir yanıtlar bulmanın rahatlığını yaşayın.

sorunun çözümü ve cevabı nedir ?​

Sorunun Çözümü Ve Cevabı Nedir class=

Sagot :

Merhabalar

Bize f(x) ve (fog)(x) fonksiyonları verilmiş. Bizden istenen g(-3) değerini bulmak için öncelikle g(x) fonksiyonunu bulmamız gerekiyor.

Kısa bir hatırlatma: Fonksiyonda bileşke işlemi yaparken bileşkenin sağındaki ifade solundaki ifadede x yerine yazılır.

  • Yani mesela bize f(x) = 2x+2 ve g(x) = x+1 fonksiyonları verilse ve bizden (fog)(x) fonksiyonu istense f(g(x)) istenmiş olur. Cevabımız ise 2(x+1)+2 = 2x+4 olur.

Soruya geçelim;

  • (fog)(x) = f(g(x)) seklinde yazabiliriz. O zaman biz bu fonksiyonu f fonksiyonuna göre yazarsak: (fog)(x) = 3(g(x)) + 5 olur.
  • 3g(x)+5 = 4x-1 eşitliği verilmiş bize.
  • Denklemi sadeleştirirsek: g(x) = 4x-6/3 olur.
  • Bizden g(-3) fonksiyonunun değeri istenmiş x yerine -3 yazalım: 4(-3)-6/3 = -18/3 = -6

Başka bir çözüm yolu

Bu çözüm yolu her soruda işe yararayamayabilir. Verilen bileşke fonksiyonu ax + b seklinde olduğu için bu yöntemi kullandım.

  • Bize g fonksiyonu verilmemiş. O zaman g fonksiyonu ax+b yazalım.
  • (fog)(x) = f(ax+b) = 3ax+3b+5
  • 3ax+3b+53ax+3b+5 = 4x-1 burada 3b+5 bizim sabit değerimiz yani -1 olur. Böylece b = -2 olarak buluruz
  • 3ax ifafesini ise eşitliğin diğer tarafındaki x'in katsayısıyla eşitlememiz gerekir. 3a = 4 ve a = 4/3 olur.
  • Bilinmeyenleri bulduğumuza göre g(x) fonksiyonunu yazmak icin bulduğumuz değerleri ax+b ye uyarlayalım. g(x) = (4x/3)-2
  • Bizden istenilen değer ise g(-3) = (-12/3)-2 = -6 olur.

Cevabımız D seçeneğidir.

Çözümü ayriyeten eke bıraktım.

Mutlu yıllar dilerim

#Azramee☆

View image Azramee